Steun onderzoek naar de scheefstand van de atlas

Is scheefstand van de bovenste nekwervel de oorzaak van onbegrepen neurologische klachten?
In de geneeskunde is nauwelijks iets bekend over de gevolgen van een mogelijke rotatie en/of kanteling van de eerste nekwervel, ofwel de atlas. Er wordt gedacht dat scheefstand van de atlas een direct verband heeft op veel voorkomende klachten zoals hoofdpijn, migraine, nekklachten en lage rugklachten alsmede duizeligheid en zenuwpijnen in het aangezicht. Tot nu toe is dit nog niet op een grondige wetenschappelijke manier onderzocht en is hier geen bewijs voor.

In Nederland, maar ook wereldwijd, zijn er fysiotherapeuten die patiënten met deze klachten behandelen met een van oorsprong Zwitserse behandelingsmethode: de Atlas Zone Therapie (AZT). Deze behandeling claimt de scheefstand van de atlas te corrigeren. Alleen al in Nederland zijn in de afgelopen tien jaar duizenden mensen op deze manier behandeld. Sommige huisartsen sturen patiënten door naar fysiotherapeuten die AZT toepassen. Maar ook het wetenschappelijk bewijs voor deze behandeling ontbreekt.

Het onderzoek
De onderzoeksgroep Toegepaste MR Fysica van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde uit Amsterdam UMC wil uitzoeken of het klopt dat bij veel mensen, ook bij gezonde mensen, de atlas scheef staat (geroteerd en/of gekanteld). Hiervoor moeten MRI-scans worden gemaakt om de regio rondom de atlas in beeld te brengen, de wervels, maar ook omliggende spieren, pezen en bloedvaten. Vervolgens wordt gekeken of er een relatie is tussen scheefstand van de atlaswervel en symptomen zoals hoofdpijn en migraine, nek- en rugpijnen, whiplash en andere klachten. Als de scheefstand daadwerkelijk kan worden opgemeten, kan bij een kleine groep patiënten met klachten worden onderzocht of zij inderdaad scheefstand van de atlas hebben. Op basis van deze gegevens kan dan vervolgens worden vastgesteld of de scheefstand van de atlas verdwijnt na behandeling en of de behandeling samenhangt met het verdwijnen van klachten.

Het onderzoek staat onder leiding van Dr. Aart Nederveen. Aart Nederveen is hoogleraar Toegepaste MR Fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij richt zich in zijn onderzoek op het ontwikkelen van nieuwe methodes voor medische beeldvorming met behulp van Magnetic Resonance Imaging (MRI).

Direct doneren of in actie komen?
U kunt direct een bijdrage overmaken of start zelf een actie.

Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of om samen de mogelijkheden door te nemen in een persoonlijk gesprek.

E-mail: amcfoundation@amsterdamumc.nl Tel: 020-5661776