Steun onderzoek naar maag- en slokdarmkanker

In het Amsterdam UMC wordt onderzoek gedaan naar het verbeteren van de behandeling bij slokdarm- en maagkanker. Dit geldt voor zowel de operatieve behandelingen als het verbeteren van de postoperatieve kwaliteit van leven.

Over slokdarmkanker
Slokdarmkanker is een ernstige aandoening die bij circa 2.500 mensen per jaar wordt ontdekt in Nederland. Een deel hiervan kan helaas niet meer genezen worden en maar ongeveer 800 mensen komen uiteindelijk in aanmerking voor een operatieve behandeling waarbij de slokdarm wordt weggehaald. De slokdarm wordt dan vervangen door een deel van de maag die als een soort buis omhoog wordt getrokken. Dit noemt men ook wel een buismaag.

Over maagkanker
Maagkanker wordt bij ongeveer 1.700 mensen per jaar ontdekt in Nederland, daarvan kunnen minder dan 500 patiënten worden geopereerd. Bij een operatie wordt een groot deel van de maag of de gehele maag weggehaald, afhankelijk van de locatie van de tumor. De slokdarm of resterende maag wordt aangesloten op de dunne darm. In sommige gevallen wordt, net als bij slokdarmkanker, een buismaag gemaakt.

Omdat de bekende fondsen eerder kiezen voor aandoeningen die vaker voorkomen en er steeds minder overheidsgeld beschikbaar is, is het steeds moeilijker om financiële steun te vinden voor onderzoek naar deze ernstige ziektes.

Expertisecentrum in het Amsterdam UMC
In het Amsterdam UMC bestaat het expertisecentrum GIOCA (Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam). Hier wordt in Nederland de grootste groep patiënten met maag- en slokdarmkanker behandeld en wordt veel onderzoek gedaan naar slokdarmkanker. De specialisten in het centrum leveren topzorg op het gebied van tumoren in het spijverteringskanaal. Het is een expertisecentrum waar alle – voor dit vakgebied – relevante professionals intensief samenwerken om de best mogelijke en meest innovatieve zorg te bieden, vernieuwend onderzoek uit te voeren en om te zorgen voor optimale kennisoverdracht (opleiding en onderwijs). Meer over GIOCA

SLMK Fonds
In 2016 is het Slokdarm- en Maagkanker Fonds (SLMK Fonds) opgericht, een fonds op naam dat onderdeel uitmaakt van de AMC Foundation. Het SLMK Fonds wilt onderzoek faciliteren naar effectieve behandelmethoden voor slokdarm en maagkanker en onderzoek naar verbetering van chirurgische technieken en verbetering van kwaliteit van leven na een operatie. Dit doen zij door geld te werven voor onderzoek naar slokdarm- en maagkanker. Meer over het SLMK Fonds

Direct doneren of in actie komen?
U kunt direct een bijdrage overmaken of start zelf een actie.

Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of om samen de mogelijkheden door te nemen in een persoonlijk gesprek.

E-mail: amcfoundation@amsterdamumc.nl Tel: 020-5661776

Lees ook een interview met de maag- en slokdarmchirurgen dr. Suzanne Gisbertz en prof. dr. Mark van Berge Henegouwen

Of bekijk een video met deze twee chirurgen

Bekijk alle
17-10-2021 | 23:47 My partner diagnoses colorectal cancer recently. I appreciated AMC to help my partner and fight for the cancer. I would like to donate the money for cancer research and hope no more cancer in the future.
25-05-2021 | 18:01 Onlangs (28 april) is mijn zusje met een verstandelijke beperking overleden aan slokdarmkanker. Het is voor ons een moeilijke periode geweest aangezien wij de beslissingen voor haar moesten nemen. Wij hebben gekozen voor kwaliteit ipv kwantiteit en dat is een goede keuze gebleken. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een goed vooruitzicht hebben met deze nare vorm van kanker, mijn zusje heeft het moedig gedragen💖
17-03-2021 | 10:17 Aan: In nagedachtenis van Coen Vorig jaar ben ik behandeld - dan wel voor darmkanker maar ik leef nog en ik ga Coen gewoon helpen!
13-01-2021 | 10:14
02-12-2020 | 13:15 Ik heb mijn verjaardags geld gedoneerd omdat mijn vader het gevecht tegen slokdarm kanker niet heeft mogen winnen. Mijn vader zal nooit meer op mijn verjaardag kunnen komen. Maar ik hoop met deze donatie dat andere vaders die mogelijkheid wel krijgen.