Loop niet voor niks maar voor PICS: Post Intensive Care Syndroom

Nog te gaan

van totaal € 15.000 (61%)

Loop mee met de Amsterdam UMC Run op zondag 26 mei en steun onderzoek naar het ‘Post Intensive Care Syndroom’. Dit kan door een bijdrage te doneren of start een eigen actie en laat je sponsoren door familie, vrienden en collega's. Hierdoor steun je patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen bij hun herstel.

Aanmelden voor de Amsterdam UMC Run? Dat doe je hier.

De Amsterdam UMC Run is een hardloopevent met parcoursen door het ziekenhuis en de groene omgeving van Amsterdam Zuidoost. Je kunt je inschrijven voor 5 of 10 kilometer. Ook is er een ‘kinderloop’ van 1,2 kilometer.

Wat is Post Intensive Care Syndroom?
Jaarlijks worden in Nederland 80.000 patiënten op de Intensive Care opgenomen. Door verbeteringen in de medische zorg overleven steeds meer IC-patiënten. Maar veel van deze patiënten krijgen wel te maken met langetermijngevolgen van het verblijf en behandeling op de IC. Een groot deel van hen heeft problemen met fysiek functioneren en ervaren daardoor ook problemen met de vrijetijdsbesteding en werk. Ook zijn angsten, depressies en concentratiestoornissen veel voorkomende klachten. Sinds 2012 wordt hiervoor de term Post Intensive Care Syndrome (PICS) gehanteerd. Naar schatting worden in ons land jaarlijks 25.000 tot 28.000 mensen met PICS uit een ziekenhuis ontslagen. Er is nog weinig bekend over deze pas recent erkende ziekte en er zijn nog geen richtlijnen voor de juiste therapie gericht op herstel. Meer onderzoek is dus nodig.

Bekijk het animatiefilmpje voor meer informatie over de impact van PICS.

Doel: een op maat gemaakte revalidatiebehandeling voor elke patiënt
De afdelingen Revalidatiegeneeskunde en Intensive Care van Amsterdam UMC (locatie AMC) zijn internationaal toonaangevend op het gebied van revalidatie voor IC-patiënten. Marike van der Schaaf, senior onderzoeker en lector revalidatie in de acute zorg, gaat samen met haar onderzoeksteam het fysiek functioneren van IC-patiënten meten om te bepalen welke factoren hierop van invloed zijn. Dit is het eerste onderzoek dat door middel van uitgebreid lichamelijk onderzoek (inspanningscapaciteit, loopvermogen en spierkracht) het herstel van voormalig IC-patiënten over een lange periode gedetailleerd in kaart zal brengen. Met deze informatie kan uiteindelijk een optimale en op het individu afgestemde revalidatiebehandeling worden ontwikkeld. Hierdoor zullen IC-patiënten, in ieder opzicht, weer sneller op de been zijn.

Start je eigen actie of doneer 
Start nu je eigen actie en haal geld op voor dit onderzoek. Je kunt ook direct een eigen bijdrage doneren.

PICS in de media
Lees meer over PICS in het Leidsch Dagblad en de IJmuider Courant

Meer informatie
Kijk op: www.amsterdamumcrun.nl

Vragen?
Vragen over de Amsterdam UMC Run?
amcloop@sportconnection.nl

Vragen over de AMC Foundation?
amcfoundation@amc.nl
020-56 61776

Bekijk alle donateurs
24-05-2019 | 08:19 Aan: Sanne rent door het AMC
24-05-2019 | 08:15 Aan: Tineke voor PICS, voor begeleiding en revalidatie IC patiënten Voor Tineke en voor mijn broer, die lang IC nodig had.
23-05-2019 | 22:29 Aan: Beckmans & Jansen; samen lopen & dansen
Bekijk alle

Het is net als het huis schoonhouden

17-04-2019 | 09:47 ‘Het is leuk dat je door het ziekenhuis loopt, er staan dj’s langs de route en dan opeens loop je weer in de natuur, bij de Gaasperplas’, noemt André. ‘En het is speciaal dat er ook (ex)patiënten meelopen, mensen die soms nog herstellende zijn maar wel mee doen’, geeft Wouter aan. Wouter Dijkshoorn en André de Vries vertellen over de Amsterdam UMC Run. Beiden docent bij de huisartsenopleiding in het Amsterdam UMC. André loopt mee met de run in het huisartsengeneeskundeteam en Wouter organiseert ieder jaar weer dat collega’s meedoen in dit team. Je kunt namelijk zelf meelopen met de run, maar je kunt je ook aanmelden met een team. ‘We hebben nu al 18 mensen in ons team maar we denken dat we de 30 wel halen’, geeft Wouter aan. ‘We regelen de inschrijving voor het huisartsenteam, we halen de startnummers op en een drankje voor het team’, zegt Wouter. Fijn gevoel als je fit bent ‘Je aanmelden voor een hardloopevent is wel een stimulans om meer te hardlopen. Ik doe mee aan twee of drie evenementen per jaar. Het is net als het huis schoon houden dat doe je alleen goed als iemand op bezoek komt, dan is het wel een extra stimulans,’ geeft André aan. ‘Ja’, zegt Wouter, ‘meld je dus vooral aan. Het is sowieso een fijn gevoel als je fit bent. Ik loop regelmatig tijdens de lunch hard. Ik heb daarna altijd het gevoel dat ik twee keer zo effectief ben’. ‘En het is ook leuk om met collega’s in een team te lopen. Dat geeft wel een saamhorigheidsgevoel. Ik loop nu voor de vierde keer mee’, vervolgt André. ‘Ik probeer collega’s, maar ook andere mensen, te enthousiasmeren om mee te doen met deze mooie run, dus doe jij al mee?’ vraagt Wouter afsluitend. André, onderste rij tweede van rechts, Wouter, bovenste rij tweede van rechts na afloop van de run in 2018 Over de Amsterdam UMC Run Zondag 26 mei is de Amsterdam UMC Run. Niet alleen Amsterdam UMC medewerkers lopen mee. Iedereen kan meedoen op 26 mei. Aan de start staan ook deelnemers die herstellen van een verblijf op de intensive care. Zij lopen met vrienden, familie, artsen en verzorgenden (een deel van) de run om aandacht te vragen voor Post Intensive Care Syndroom (PICS). Deelnemers aan de run kunnen een actie aanmaken om zich te laten sponsoren voor onderzoek naar PICS. Ook het huisartsengeneeskundeteam heeft een actie aangemaakt om geld in te zamelen voor PICS. Meelopen met de Amsterdam UMC Run? Kijk op www.amsterdamumcrun.nl.
Lees meer